Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znovuvysvěcení kapličky v Bělé 8.9.2012

 SETKÁNÍ   RODÁKŮ  A  PŘÁTEL  OBCE  BĚLÁ

V sobotu, 8. září 2012, se uskutečnilo setkání rodáků a přátel Obce Bělá a Tasice. Bylo krásné, pozdně letní počasí, program byl velmi pestrý a začal slavnostní Mší svatou ve 14. hodin za všechny rodáky z Bělé a Tasic, ve znovu zrekonstruované kapli Svatého Jana Nepomuckého. Mši celebroval P. Mgr. Antonín Pavlas, na varhany ho doprovázel Ing. Jan Veleta. Během mše bylo poděkováno všem za opravu a snahu o zvelebení a také za celou akci.

Po Mši svaté se průvod, v čele s hasiči a zástupci Obce odebrali za doprovodu hudby k pomníku padlých v I. světové válce, kde hasiči položili věnec.  Pak se ale již všichni vypravili kolem opravené autobusové čekárny, přes zrekonstruovanou náves do Obecního domu, kde se usadili a poté pokračoval hlavní program – přivítání a přípitek starosty, vystoupení dětí, zpráva o životě obce od posledního setkání rodáků.

Po hudebním vystoupení byly přečteny zajímavosti z obecní kroniky. Odpoledne byl také přistaven autobus pro všechny, kteří se chtěli podívat do sklárny Jakub v Tasicích a poslechnout si nejen výklad, ale také o tom, co a jak se všechno do této doby opravilo a zvelebilo.  Návštěvníci se také dozvěděli, že sklárna má nového majitele, který se ji pokusí společně s rodinou postupně dávat dohromady. V plánu je mimo jiné znovuobnovení výroby skla na malé peci, kterou by rádi do Tasic sehnali již příští rok a znovuotevření restaurace přímo ve sklářské huti Jakub na poschodí. Z Tasic odjel autobus do Bělé, kde si mohli zájemci opět prohlédnout prodejnu a sklářskou výrobu Huti Anna.

bela-clanek.jpg

Po návratu byla pro všechny připravena večeře a program dále pokračoval. Na chodbě Obecního domu bylo možné si také zakoupit suvenýry – nové pohlednice Bělé a Tasic, knihu o Vysočině, keramické hrnečky s potiskem obou obcí, dále odznáčky a další drobnosti. Venku byly vystaveny staré fotografie obou obcí. Sál byl velmi hezky upraven, na stolech byly ubrusy a vázy s květinami, výborně chutnaly koláčky od místních kuchařek, rodáci a návštěvníci byli velmi dobře naladěni, vše bylo skvěle zorganizované, díky panu starostovi Lhoťanovi a paní Hradecké, takže celá akce se opravdu vydařila. 

Vy si můžete prohlédnout na našich webových stránkách Farnosti Bohdaneč a také na webu Obce Bělá nejen fotky, ale také videozáznam z celé akce.   A.H.

 Pozvánka na akci zde

 Fotografie zde

 Projev zde