Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tasice

 

TASICE
 
,,Továrna na sklo, která uprostřed lesů, kvůli lehčímu odprodeji a odbytu dříví do bývalé ledečské vrchnosti ,,ústavu šlechtičen na Hradčanech v Praze“ v roku 1796 vystavena a sice nejen továrna a potřebná továrnická stavení, nýbrž i obydlí pro p. školmistra a všecky potřeby dělníků, takže povstalo okolo té sklatovárny 12 domovních čísel, které k místní obci Třebetínské do obecního svazku přináleží, ale dítky z Tasic ku škole obce Bělské přičítány jsou, čítá nyní továrna tato 122 katolických obyvatelů.
Zde u Tasic na cestě přes hráz Tasického rybníka ku Třebětínu vedoucí na kraji lesa jest od bývalého školmistra p. Hoffmana roku 1828 postaven dřevěný kříž a na něm na plechu vyobrazen P.Kristus a k udržování tohoto kříže jest od toho samého dobrodince založena fundace.“
p1010594.jpgZe zápisu z kroniky je zřejmé, že tradice sklářské huťě sáhá hluboko do minulosti. Já snad jenom dodám, že továrna několikrát změnila svého majitele. Historii má sklárna pestrou a proto se zastavím jen u zajímavostí.  Jedna pověst praví, že když skelmistři hledali místo, kde továrna bude postavena, tak právě u rybníka jeden řekl německy:,, Da sitz“. Později toto lidé počeštili a osada se začala nazývat Tasice. Je to však opravu jenom pověst, protože první písemný doklad o tomto místě pochází z konce 16.století, kdy se píše o zdejším lese a vrchu zvaném Tasice. V roce 1821 si huť pronajal p. Hoffman. V té době se přestavovala na výrobu bílého skla. Vyráběly se zde například i originální lustry do paláců v Indii. Jeden takový lustr je zachován i v kostele Zvěstování Panny Marie v Bohdanči. Zajímavá částka je i cena vystavění nové pece před první světovou válkou. Tehdy za postavení dali 5000 Kč. Výroba se v Tasicích několikrát změnila, výrobky se vyvážely do celého světa. V roce 1991 se poprvé užívá název ,,Huť Jakub“ podle hlavního hrdiny seriálu ,,Synové a dcery Jakuba skláře“,který se zde natáčel. O rok dřív byla sklárna prohlášena za technickou památku chráněnou státem. Dnes je zde museum a prodejna.

Stránky obce,pod kterou Tasice patří: www.belaobec.cz

Stránky Tasic : www.tasice.cz

Fotografie z Tasic najdete zde