Jdi na obsah Jdi na menu
 


libice.jpg POUŤ DO LIBICE NAD CIDLINOU

V sobotu, 24. dubna 2010 ve čtvrt na devět ráno, přijel ke kostelu v Bohdanči autobus a řidič – pan Brož.  Nasedli jsme k ostatním, kteří již nastoupili před námi. 

Vítalo nás hezké počasí a cesta do Libice rychle uběhla.

Toto městečko je známé hlavně slovanským hradištěm, odkud pocházel Svatý Vojtěch, který přežil vyvraždění svého rodu Přemyslovci, protože byl v tu dobu právě v zahraničí.  Vojtěch byl na svou dobu velmi vzdělaný muž, studoval v Magdeburku, pobýval v Hnězdně, v Římě, stal se knězem, později biskupem. Odešel z Čech k Prusům, šířit křesťanství a byl tam zabit kopím, když asi omylem vstoupil na posvátné místo Prusů. Jeho ostatky vyvážil Boleslav Chrabrý zlatem a převezl do Hnězdna, kde je slavně pohřbil.  Do Čech je pak převezl Břetislav I. jako součást válečné kořisti. Velmi brzy byl po své smrti svatořečen jako mimořádná církevní osobnost. Sv. Vojtěch je jednou z postav na podstavci pomníku sv. Václava v Praze.

Ke kostelu v Libici jsme se dostali ulicí plnou stánků, pouťových atrakcí a návštěvníků poutě, zasvěcené Svatému Vojtěchovi.

Kostel byl již zaplněný, na úvod byli věřící kromě jiného seznámeni také s programem pouti a slavnostní bohoslužby.

 

Okolo 10. hodiny se seřadil průvod a vyšel před kostel a pak dále mimo rušnou ulici, podél obytných domků a luk na slavníkovské hradiště se sousoším nevlastních bratrů Svatých Vojtěcha a Radima, kde začala Mše svatá pod širým nebem.  Předsedal jí nový pražský arcibiskup Dominik Duka a přítomni byli také zástupci Biskupství královéhradeckého – biskup  Mons. Josef Kajnek, Mons. Tomáš Holub, Mons. Josef Socha, ale také probošt Mons. Vladimír Hronek, který spravuje Farnost v Libici nad Cidlinou z Poděbrad.  Ten také všechny přivítal a Mši svatou začal.  Do Libice přijeli také některé význačné osoby mezi nimi i politik Cyril Svoboda.

Arcibiskup Duka kázal především o vzdělávání a poukázal na význačnou osobnost Svatého Vojtěcha, který studoval v zahraničí a významně ovlivnil nejen českou, ale i evropskou kulturu a vzdělanost.  libici.jpg

Bohoslužby venku byly hezkým zážitkem také díky slunečnému jarnímu počasí.  Po skončení se několik z nás dalo do hovoru s biskupem Mons. Kajnekem a Mons. Holubem, námět byl jasný – odvolání našeho současného pana faráře Pavlase. Po diskusi jsme se prodrali pouťovými atrakcemi k autobusu a odjeli do blízkých Poděbrad.

 V Poděbradech byl rozchod až do půl páté.  Každý z nás odpoledne  v lázních strávil každý po svém: rozprchli jsme se za občerstvením do místních restaurací, prošli se po kolonádě, ochutnali a nabrali si minerální vodu z tamních pramenů domů, tečou téměř na každém kroku, prošli jsme se po kolonádě, obdivovali krásná sportovní auta na parkovišti – ten den tam probíhal sjezd těchto vozů, dali si dobrou zmrzlinu a povídali jsme si.

  Někteří z nás také navštívili chrám Povýšení svatého Kříže, který je původně ze 14. století a prošel dvěma přestavbami v 16. a 19. století. Jeho zajímavostí uvnitř je hlavní oltář, který je kopií oltáře v poutním místě Maria Zell v Rakousku. Ti z nás, kteří Maria Zell navštívili, to potvrdili.

 Poděbrady jsou krásným a příjemným městem, na kolonádě kvetly tulipány, narcisky a další jarní květiny, prožili jsme tam hezké odpoledne mezi turisty a návštěvníky, mezi pacienty a lázeňskými hosty, kteří si také užívali jarního sluníčka.

Domů jsme všichni a v pořádku díky Bohu dorazili okolo půl šesté. A.H.

Fotografie naleznete zde