Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Velký úklid kostela v Bohdanči

Ve čtvrtek, 16. srpna ráno, se sešli brigádníci u kostela, slunečné počasí přálo úklidu, a tak se všichni dali do práce.  Jako obvykle se vynosili ven koberce a sedáky do lavic, stíral se prach ze všech oltářů, soch, lustrů, obrazů přeleštil se dřevěný nábytek, dveře sochy, lavice, obložení, obrazy, svícny, sklo, leštěnkou se umyla taká dřevěná podlaha kolem obětního stolu..  Nejvíce práce dalo drhnutí dřevěné podlahy lavic a kamenné podlahy po celé ploše kostela, včetně sakristie. Sedačky do lavic a koberce byly vyklepány a vysány vysavačem. Uklízelo se vše rovněž na poschodí u varhan, včetně schodů na věž.

Hlavní část úklidu byla hotová asi po půl jedné.  Po vyschnutí plochy a vyslunění koberců a sedaček bylo vše opět uloženo dovnitř, což bylo asi kolem třetí hodiny odpoledne.

Kostelík se vyvětral, voněl vzduchem, čistotou zásluhou všech, kteří si ten den udělali na úklid čas. Poděkování patří paní Martě Stehlíkové z Kotoučova, paní Miladě Kopecké z Kotoučova, paní Rokosové ze Šlechtína, paní Daně Mlčochové, panu kostelníkovi Josefu Holubovi a Anně Holubové z Bohdanče. O týden později se praly všechny ubrusy, dečky a roucha, které se potom žehlily, na práci se podílela paní Marie Čaloudová a a Anna Holubová.

Úklid není nic neobvyklého a velký úklid provádíme díky pomoci farníků každé léto, aby potom kostel stačil ještě vyvětrat a vyschnout.

Starší farnice se již většinou nemohou aktivně úklidu zúčastnit, a tak by se měly  postupně ujmout této činnosti mladší farnice, nebo mladší členky z věřících rodin.  Takovýto úklid celého kostela ve dvou, nebo třech lidech je náročnější. Úklid se dělá hlavně pro nás všechny, kteří jej navštěvujeme, také pro náhodné návštěvníky, nebo turisty – čistý kostel je naší vizitkou, také proto, že jako důstojný stánek Boží je třeba ho udržovat v pořádku.

Všem, kteří tentokráte uklízeli, patří velký dík za čas, ochotu a námahu při údržbě, díky níž se v čistém a upraveném prostředí, cítíme všichni lépe, a kde můžeme důstojně slavit bohoslužby. A.H.

âââ

Úklid společenské místnosti na faře

Plánovaný úklid společenské místnosti na faře proběhl v pondělí, 10. září od 17. hodin a na místo se dostavily dvě maminky paní Mudrochová a paní Mlčochová, kterým patří poděkování za to, že si udělaly chvilku na brigádu. Setřely prach na nábytku, umyly okna a podlahu. A. Holubová přerovnala vypraná roucha a ubrusy do skříně, ve vedlejší místnosti.  Děti, které maminky doprovázely, si mezi tím zahrály  Člověče, nezlob se a pak běhaly venku, protože byl ještě krásný pozdně letní den. Místnost je tak připravena k dalším duchovním, společenským setkáním. 

V září paní Žofie Tvrdíková s paní Pajerovou z Prostřední Vsi opět natíraly 7 křížků zde v našem okolí, barvy poskytl Obecní úřad v Bohdanči, křížky musely nejprve očistit a některé musely natřít i dvakrát, aby barva dobře chytila. Křížky jsou opět jako nové, více viditelné a ozdobou našeho kraje. A.H.